HTML

OpSys

Olykor van kedvem kipróbálgatni olyan operációs rendszereket amelyek nem annyira közismertek. Megnézegetem, hogy mit lehet kezdeni velük, mennyire gyorsak. Egyszerű hétköznapi felhasználó szemszögéből próbálom mindezt megtenni.

Közben Bagoj Úr is csatlakozott a szerzők közé...

Friss topikok

 • bagoj.ur: Szia Mindenki, aki olvasta a blogot! Olvassátok továbbra is az Opsyst, mert érdekes marad ezután ... (2008.08.10. 21:39) Ami mindenkinek jár...
 • mavo: Az új load-balancerünkben már SD kártya van. :-) (2008.03.14. 13:16) Milyen is a Jó VAS?
 • bagoj.ur: Ez jó ötlet, csak össze kéne szedni pár tipikus tevékenységet. Ami eszembe jut: hálózat beállítása... (2008.02.29. 14:03) Mit is kellene csinálni?
 • six: Ez most a linux kernelre épül, vagy valamilyen sajátra? Az látszik, hogy valami posix-származék...... (2008.02.26. 13:14) Haiku

Címkék

bsd (1) desktopbsd (1) gos (1) haiku (1) hardver (2) install (1) kde (1) linux (1) reactos (1) vas (2) Címkefelhő

Planetsys cikkei

 • Hibás feed URL.

React OS

2009.03.15. 18:24 szucsjoee

Kipróbáltam ez a rendszert és azt mindenképpen el tudom róla mondani, amit a fejlesztői mondtak róla. Nem ajánlják jelen pillanatban mindennapi használatra. Én sem ajánlom, de...

Az egész rendszer nulláról van írva és már foglalkoznak vele jóideje, emiatt gyakorlatilag betonstabil a kernel. Roppant gyorsan vált ablakokat és minden műveleten érezni a dinamizmust. Szerintem lassan már csak az alkalmazások kellenek rá és gyia. Bövebb infók és letölthető iso-k itt

Néhány kép a rendszerről:

 

Szólj hozzá!

Címkék: reactos

Ami mindenkinek jár...

2008.07.07. 10:26 bagoj.ur

...az 15 perc hírnév. Lehet, hogy feltűnt hogy a jobb oldalon megjelent egy nemrég indult informatikai portál hírdoboza is. Nyugi, nem adtam el a lelkem :-), csak kaptam egy megkeresést, hogy megjelenítenék a cikkeimet ott is. Én meg úgy gondoltam, miért ne... jó, mi?

1. Az egész karitatív alapon megy

2. Az Opsys nem fog megszűnni

3. A cikkek itt előbb fognak megjelenni, ott csak pár nap, max. 1 hét csúszással. Én alapvetően maradok, aki vagyok, csak engedéllyel átveszik az írásokat.

Szóval "maradjanak velünk a reklám után is"... :-))

2 komment

DesktopBSD 1.6

2008.05.04. 20:06 szucsjoee

Tudom, hogy ritkán jut idő egy egy jó rendszer tesztelgetésére, de reményeim szerint ismét tudok egy kis kedvet csinálni egy nem annyira elterjedt operációs rendszerhez

A hozzáértőktől azt hallottam, hogy ez tök jó oprendszer, mert freebsd alapokon van, márpedig aminek BSD az alapja az alapból csak stabil és jó lehet. Az ISO-k letölthetőek innen.


Ezt én még nem tudom, hogy helytállóak e ezek jelzők, de megpróbálkozom a telepítésével és meglátjuk hol hasalok el.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit is kell tudni erről az operációs rendszerről?

 • FREEBSD 6.3 az alapja /fogalmam sincs róla, hogy ez jó vagy rossz/
 • KDE 3.5.8 ablakkezelő /Hm… legalább használok egy kis KDE-t/
 • Kétféle alapkiadás dvd és cd hordozón
 • elérhető 32 és 64 bites rendszerekre

A desktopBSD fejlesztői azt a célt tűzték ki maguknak, hogy készítenek egy desktop operációs rendszert, ami könnyen kezelhető, de megtartja a BSD funkcionalitását és erejét. Ráadásul várják is a csatlakozókat. Ezen a ponton én egy kicsit mosolyogni kezdtem, mert mindenki ilyen terveket dédelget, de valahogy mindig elfogy a kedv…

NAh… Nem akarok beleesni abba a hibába, hogy elfelejtem, hogy milyen nehéz alkotni ezért inkább nekiesek a tartalmi dolgoknak.
 

Az image indításakor az első dolog ami kiverte a szememből a vasárnap reggeli csipát az volt, hogy magyar a telepítő. Egyszerűen csak kattogtatni kellett, mindaddig a pillanatig, amíg ki nem derült, hogy a 4GB-s partíció karcsú neki. Nosza újraparticionálás és újranekifutás. Így már továbblendült . Laza 25 perc másolás után újraindítás következik illetve az első körömrágós dolog, hogy elindul e a rendszer.

 
Csont nélkül újraindult és elindult az annyira számomra nem ismert KDE. A Teszt DVD-m behelyezése útán indul a nyúzás. Az alapértelmezett média lejátszó a noautun, hát mit mondjak???... Nekem nem jött be. Valószínűleg lehet remekül paraméterezni, de én arra nem vagyok kíváncsi, mert nincs kedvem paraméterezgetni.
 

A telepítés után a KDE-s programok tárházával szembesültem, egyszerűen minden van.

Viszont nekem, hiányzik egy két GNOME-os alkalmazás, a GIMP például nagyon, tudom most sokan azt mondják, hogy hülyeség, hiszen KDE-ben minden megvan, ami igaz is, csak ki mit szeret…
 

Most első lépésben a frissesség erejével azt mondom, hogy kafa ez a rendszer, csak ajánlani tudom, egyszerűen használni kell és kész. Nincs nyűge, legalábbis ezen rövid tesztelgetés alatt nem derült ki számomra. Szinte semmi sem mondatja azt velem, hogy nem LINUX, hanem egy KDE-s BSD van előttem, talán csak a HOME könyvtárak helye, ami jó öreg BSD-s szokás szerint a /usr/home –ban van, de nó para mert be van linkelve a gyökérbe is.

Most ahogy nézegetem, egyre jobban tetszik. Használni kell….
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: kde install bsd desktopbsd

Haiku

2008.02.25. 21:16 szucsjoee

Kicsit várni kellet a következő páciensre, ami a HAIKU. Ez egy bazi furcsa rendszer, ha azt mondom, hogy BEOS-ra hasonlít akkor nem tévedek nagyot, de minden bizonnyal sértem a fejlesztőit, amit nem szeretnék. Az viszont biztos, hogy BEOS alkalmazások futtatására alkalmas. A HAIKU fejlesztői nem kisseb célt pakolásztak a szemük elé, mint hogy az R2 release már a WINDOWS és LINUX rendszerek méltó társa lesz és akár alternatívaként is gondolhatunk rá. Beszerezhető a http://www.haiku-os.org/downloads oldalról, de még csak fejlesztési fájlokban. Azért azt tudni kell, hogy inkább a linuxokhoz közeli a működtetése mint a windowshoz. Nem kell különösebb hozzáértés az elindításához, de azért nem árt némi rálátással lenni a számítógép illetve a virtuális gép lehetőségeire. Pl, hogy az alapokhoz, hogyan rendelhetünk CD olvasót, vagy hangkártyát. Komoly hátrányban van még hardvertámogatás szempontjából, de nagyon lelkesek  a fejlesztők és szerintem menni is fog nekik. Alap tapasztalatok, hogy a hangkártyát nem kezeli. Az USB teljesen idegen számára. A CD- vagy DVD kezelése nem okoz problémát. A tesztDVD-t is lazán beolvasta, de a rajte levő programokkal már nem bírt. DOC, XLS, PDF, alapból nem megy.

A bootolás cirka 20 másodperc volt minek következtében a következő felület jelenik meg.
A felület egyszerű letisztult, mindenféle sallangot nélkülöző. Az első problémám kezelésével volt. Balgomb aztán menü, menüjének menüjének menüje és meg is van a program amit el akarunk indítani. Alapból megnyitja bizonyos divx, mp3 fájlokat, bár 1 perc lejátszás után egy videófájlba belefagyott.
Van fénykép megjelenítő programja ami egyszerűen kezelhető és működik is.
A hálózati dolgokat látja, van benne wget is amivel le lehet húzni programokat a világhálóról, de böngésző alapból nincsen benne. Elvileg a Firefox és az Opera megy rajta, de valószínűleg az én sutaságom miatt nem sikerült beizzitani. Egy pár képet még közzéteszek, csak úgy a tájékozódás véget.


 


Végső konklúzióm… Őrülök, hogy most nem kell használnom, de figyelemmel fogom kisérni az életútját…

1 komment

Címkék: haiku

Mit is kellene csinálni?

2008.02.15. 08:39 szucsjoee

Nos, ma elkezdtem kattogtani a következő kivesézendő operációs rendszernek nevezhető programcsomagot és rájöttem, hogy céltalan a dolog, hisz nincs egy jól felépített tesztelés gondolatsor. Ezért a következőt kérem mindazon látogatóktól, akiket minimálisan is érdekel a téma /ketten már biztos vagyunk bagoj.ur-al/, hogy írják már ide, hogy szerintük milyen nyomvonalon kellene ezt végrehajtani.

A vas paraméterei:

 • Laptop
 • Cpu 1,5 Ghz
 • Ram 1 GB
 • Tárhely közel korlátlan

Virtuális gépben futnak a kedvesek

 • VMware

Az én ötletem a következő

 • Boot live cd-ről , ha van
 • Live CD desktop izlésessége
 • Install a 4GB-s partícióra /Történések, idők/
 • Alapértelmezett desktop, és programcsomagok, de itt is mit vegyünk etalonnak?
 • Összkép
 • Hálózati kommunikáció

Szóval ez a kis szösszenet remekül tükrözi a fantáziámat és ezért is nyúlnék a köz fantáziájához.

5 komment

Címkék: vas linux hardver