HTML

OpSys

Olykor van kedvem kipróbálgatni olyan operációs rendszereket amelyek nem annyira közismertek. Megnézegetem, hogy mit lehet kezdeni velük, mennyire gyorsak. Egyszerű hétköznapi felhasználó szemszögéből próbálom mindezt megtenni.

Közben Bagoj Úr is csatlakozott a szerzők közé...

Friss topikok

  • bagoj.ur: Szia Mindenki, aki olvasta a blogot! Olvassátok továbbra is az Opsyst, mert érdekes marad ezután ... (2008.08.10. 21:39) Ami mindenkinek jár...
  • mavo: Az új load-balancerünkben már SD kártya van. :-) (2008.03.14. 13:16) Milyen is a Jó VAS?
  • bagoj.ur: Ez jó ötlet, csak össze kéne szedni pár tipikus tevékenységet. Ami eszembe jut: hálózat beállítása... (2008.02.29. 14:03) Mit is kellene csinálni?
  • six: Ez most a linux kernelre épül, vagy valamilyen sajátra? Az látszik, hogy valami posix-származék...... (2008.02.26. 13:14) Haiku

Címkék

bsd (1) desktopbsd (1) gos (1) haiku (1) hardver (2) install (1) kde (1) linux (1) reactos (1) vas (2) Címkefelhő

Planetsys cikkei

Nincs megjeleníthető elem

Haiku

2008.02.25. 21:16 szucsjoee

Kicsit várni kellet a következő páciensre, ami a HAIKU. Ez egy bazi furcsa rendszer, ha azt mondom, hogy BEOS-ra hasonlít akkor nem tévedek nagyot, de minden bizonnyal sértem a fejlesztőit, amit nem szeretnék. Az viszont biztos, hogy BEOS alkalmazások futtatására alkalmas. A HAIKU fejlesztői nem kisseb célt pakolásztak a szemük elé, mint hogy az R2 release már a WINDOWS és LINUX rendszerek méltó társa lesz és akár alternatívaként is gondolhatunk rá. Beszerezhető a http://www.haiku-os.org/downloads oldalról, de még csak fejlesztési fájlokban. Azért azt tudni kell, hogy inkább a linuxokhoz közeli a működtetése mint a windowshoz. Nem kell különösebb hozzáértés az elindításához, de azért nem árt némi rálátással lenni a számítógép illetve a virtuális gép lehetőségeire. Pl, hogy az alapokhoz, hogyan rendelhetünk CD olvasót, vagy hangkártyát. Komoly hátrányban van még hardvertámogatás szempontjából, de nagyon lelkesek  a fejlesztők és szerintem menni is fog nekik. Alap tapasztalatok, hogy a hangkártyát nem kezeli. Az USB teljesen idegen számára. A CD- vagy DVD kezelése nem okoz problémát. A tesztDVD-t is lazán beolvasta, de a rajte levő programokkal már nem bírt. DOC, XLS, PDF, alapból nem megy.

A bootolás cirka 20 másodperc volt minek következtében a következő felület jelenik meg.












A felület egyszerű letisztult, mindenféle sallangot nélkülöző. Az első problémám kezelésével volt. Balgomb aztán menü, menüjének menüjének menüje és meg is van a program amit el akarunk indítani. Alapból megnyitja bizonyos divx, mp3 fájlokat, bár 1 perc lejátszás után egy videófájlba belefagyott.












Van fénykép megjelenítő programja ami egyszerűen kezelhető és működik is.












A hálózati dolgokat látja, van benne wget is amivel le lehet húzni programokat a világhálóról, de böngésző alapból nincsen benne. Elvileg a Firefox és az Opera megy rajta, de valószínűleg az én sutaságom miatt nem sikerült beizzitani. Egy pár képet még közzéteszek, csak úgy a tájékozódás véget.


 






















Végső konklúzióm… Őrülök, hogy most nem kell használnom, de figyelemmel fogom kisérni az életútját…

1 komment

Címkék: haiku

A bejegyzés trackback címe:

https://opsys.blog.hu/api/trackback/id/tr79354366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

six · http://www.sixweb.hu 2008.02.26. 13:14:40

Ez most a linux kernelre épül, vagy valamilyen sajátra? Az látszik, hogy valami posix-származék... egyébként kiköpött beOS, ahogy visszaemlékszem (anno használtam be-t egy rövid ideig).
süti beállítások módosítása